ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (Κ.Α.Κ.)
2.      ΑΡΜΕΝΙΑ

Οι διμερείς σχέσεις στον αγροτικό τομέα μεταξύ των δύο κατά παράδοση φιλικών χωρών διέπονται από την τομεακή Συμφωνία Συνεργασίας που υπεγράφη στο Ερεβάν (20.03.1997) από τις τότε πολιτικές ηγεσίες των δύο ομόλογων Υπουργείων.

Σε υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, έχουν υπογραφεί τρία Μνημόνια διετούς διάρκειας το καθένα. Με βάση τα συμφωνηθέντα σε αυτά:

1. Τη διετία 1997-98 το ΥΠΑΑΤ χρηματοδότησε και υλοποίησε τις εξής δράσεις υπέρ της αρμενικής πλευράς:

  • Οργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο ΜΑΙΧ για 20 στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας σε θέματα μετασυλλεκτικών χειρισμών-τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  • Δωρεάν αποστολή στην Αρμενία, στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας, 1.000 τόνων λιπάσματος (νιτρική αμμωνία).
  • Επίσκεψη 4 στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα αναδιάρθρωσης της αγροτικής έρευνας στην Αρμενία.

2. Τη διετία 1999-2000 χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν οι δράσεις:

  • Οργάνωση ενός δεύτερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο ΜΑΙΧ για επιπλέον 20 στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας σε θέματα μετασυλλεκτικών χειρισμών και εμπορίας κηπευτικών προϊόντων.
  • Παρασχέθηκαν πέντε (5) διετείς υποτροφίες στο ΜΑΙΧ, υπέρ αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας.
  • Δωρεάν αποστολή 5.000 τόνων σκληρού σίτου ως επισιτιστική βοήθεια  προς ικανοποίηση σχετικού αρμενικού αιτήματος (β' εξάμηνο 1999).
  • Δωρεάν αποστολή 1.000 τόνων λιπάσματος (νιτρική αμμωνία) στην Αρμενία (β' εξάμηνο 1999).

3. Τη διετία 2001-2002 υλοποιήθηκε η χορήγηση δέκα (10) υποτροφιών στο ΜΑΙΧ, σε ισάριθμους αποφοίτους της Γεωργικής Ακαδημίας της Αρμενίας.

Το Δεκέμβριο του 2003 υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο 15 στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, σε θέματα μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Το Δεκέμβριο του 2005 υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Διμερούς Κρατικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC), πρόγραμμα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης δώδεκα (12) εμπειρογνωμόνων του αγροτικού τομέα της Αρμενίας, σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, μεταποίησης και συνεταιρισμών.

Στις 10/11/2005 ο Αρμένιος Υπουργός Γεωργίας κ. Lokyan πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά την συνάντησή του με τον ομόλογό του Έλληνα Υπουργό τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι καλύτεροι Αρμένιοι εμπειρογνώμονες του αρμενικού Υπουργείου έχουν αποφοιτήσει από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων».

Τον Ιούλιο 2009 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 7μελούς αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων κτηνιάτρων από την Αρμενία στην Αθήνα, κατά την οποία ενημερώθηκαν και ανέπτυξαν τους αμοιβαίους προβληματισμούς τους σε κτηνιατρικά προβλήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Avian Influenza Preparedness Project".

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με την Αρμενία είναι σταθερά πλεονασματικό κατά την περίοδο 2006-2008.

[Τελευταία ενημέρωση: 10/2009]

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ