ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (Κ.Α.Κ.)
1.      ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα βασίζονται στη Διακρατική Συμφωνία για την Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνολογική συνεργασία που υπεγράφη στις 26/07/1994 και κυρώθηκε την 01/08/1996.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής, η 1η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών συγκλήθηκε στο Μπακού, στις 10-11/04/2003, κατά την οποία εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της γεωργικής συνεργασίας και την παροχή υποστήριξης προς την αζερική πλευρά, ιδιαίτερα σε θέματα εγγείων βελτιώσεων, αρδευτικών έργων και διαχείρισης υδάτων.
Πράγματι, στο σχετικό Πρωτόκολλο που τελικά υπεγράφη, σημειώνεται το γενικότερο ενδιαφέρον για συνεργασία σε επιμέρους τομείς της γεωργίας, όπως η φυτική & ζωική παραγωγή, γεωργική έρευνα και εκπαίδευση, φυτοπροστασία και κτηνιατρική, εκμηχάνιση της γεωργίας, οι έγγειες βελτιώσεις (συμπεριλαμβανομένων των αρδευτικών έργων και της διαχείρισης υδάτινων πόρων).

Σε εφαρμογή των παραπάνω συμφωνηθέντων, ελληνική αντιπροσωπεία τριών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου και ενός Καθηγητή του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μπακού (1-7/12/03) για την εκπαίδευση τοπικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα εδαφικών-υδατικών πόρων, όπως η χαρτογράφηση φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους, η μεθοδολογία εκτίμησης αγροτο-οικονομικών τεχνικών μελετών, οι τεχνικές προδιαγραφές υδρογεωλογικών μελετών & γεωτρήσεων και η ανάθεση/διεξαγωγή υδρογεωλογικών μελετών. Στη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν καθημερινές συναντήσεις/συνεργασίες με κλιμάκια του Υπουργείου Γεωργίας του Αζερμπαϊτζάν στα παραπάνω θέματα. Οι συζητήσεις, ωστόσο, επεκτάθηκαν και πέραν του προγραμματισμένου θεματολογίου με σκοπό τη θεμελίωση μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η 2η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα, στις 15/03/2007, κατά την οποία, οι δύο πλευρές, μεταξύ άλλων εξέφρασαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την προώθηση της συνεργασίας τους στον αγροτικό τομέα σε διάφορους τομείς, με ανταλλαγή επιστημονικών/τεχνικών πληροφοριών και know-how, μέσω ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, οργάνωσης σεμιναρίων και συνεδρίων για την εκπαίδευση / εξειδίκευση του προσωπικού τους.

Προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων και στο πλαίσιο της κρατικής Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας της χώρας μας, το Υπουργείο προώθησε τη χρηματοδότηση και επεξεργάστηκε πρόγραμμα σεμιναρίου στο ΜΑΙΧ υπέρ 15 Αζέρων εμπειρογνωμόνων για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, πλην όμως το εν λόγω σεμινάριο δεν πραγματοποιήθηκε τελικώς, για λόγους που αφορούσαν την αζερική πλευρά.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν ήταν πλεονασματικό κατά την περίοδο 2005-2007 αλλά το 2008 μετατράπηκε σε ελλειμματικό.

[Τελευταία ενημέρωση: 09/2009]

2.      ΑΡΜΕΝΙΑ

Οι διμερείς σχέσεις στον αγροτικό τομέα μεταξύ των δύο κατά παράδοση φιλικών χωρών διέπονται από την τομεακή Συμφωνία Συνεργασίας που υπεγράφη στο Ερεβάν (20.03.1997) από τις τότε πολιτικές ηγεσίες των δύο ομόλογων Υπουργείων.

Σε υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, έχουν υπογραφεί τρία Μνημόνια διετούς διάρκειας το καθένα. Με βάση τα συμφωνηθέντα σε αυτά:

1. Τη διετία 1997-98 το ΥΠΑΑΤ χρηματοδότησε και υλοποίησε τις εξής δράσεις υπέρ της αρμενικής πλευράς:

  • Οργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο ΜΑΙΧ για 20 στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας σε θέματα μετασυλλεκτικών χειρισμών-τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  • Δωρεάν αποστολή στην Αρμενία, στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας, 1.000 τόνων λιπάσματος (νιτρική αμμωνία).
  • Επίσκεψη 4 στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα αναδιάρθρωσης της αγροτικής έρευνας στην Αρμενία.

2. Τη διετία 1999-2000 χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν οι δράσεις:

  • Οργάνωση ενός δεύτερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο ΜΑΙΧ για επιπλέον 20 στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας σε θέματα μετασυλλεκτικών χειρισμών και εμπορίας κηπευτικών προϊόντων.
  • Παρασχέθηκαν πέντε (5) διετείς υποτροφίες στο ΜΑΙΧ, υπέρ αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας.
  • Δωρεάν αποστολή 5.000 τόνων σκληρού σίτου ως επισιτιστική βοήθεια  προς ικανοποίηση σχετικού αρμενικού αιτήματος (β’ εξάμηνο 1999).
  • Δωρεάν αποστολή 1.000 τόνων λιπάσματος (νιτρική αμμωνία) στην Αρμενία (β’ εξάμηνο 1999).

3. Τη διετία 2001-2002 υλοποιήθηκε η χορήγηση δέκα (10) υποτροφιών στο ΜΑΙΧ, σε ισάριθμους αποφοίτους της Γεωργικής Ακαδημίας της Αρμενίας.

Το Δεκέμβριο του 2003 υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο 15 στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, σε θέματα μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Το Δεκέμβριο του 2005 υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Διμερούς Κρατικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC), πρόγραμμα εκπαίδευσης–επιμόρφωσης δώδεκα (12) εμπειρογνωμόνων του αγροτικού τομέα της Αρμενίας, σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, μεταποίησης και συνεταιρισμών.

Στις 10/11/2005 ο Αρμένιος Υπουργός Γεωργίας κ. Lokyan πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά την συνάντησή του με τον ομόλογό του Έλληνα Υπουργό τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι καλύτεροι Αρμένιοι εμπειρογνώμονες του αρμενικού Υπουργείου έχουν αποφοιτήσει από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων».

Τον Ιούλιο 2009 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 7μελούς αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων κτηνιάτρων από την Αρμενία στην Αθήνα, κατά την οποία ενημερώθηκαν και ανέπτυξαν τους αμοιβαίους προβληματισμούς τους σε κτηνιατρικά προβλήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Avian Influenza Preparedness Project”.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με την Αρμενία είναι σταθερά πλεονασματικό κατά την περίοδο 2006-2008.

[Τελευταία ενημέρωση: 10/2009]

3. ΓΕΩΡΓΙΑ

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γεωργία τον Μάρτιο του 1992 και στο πλαίσιο δημιουργίας συμβατικού πλαισίου για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν, στην Τυφλίδα, Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, τον Απρίλιο  του 1997. Η εν λόγω Συμφωνία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με το Ν. 2590/12.03.1998 (ΦΕΚ Α’ 55/18.03.1998).

Η Συμφωνία προβλέπει (Άρθρο 1) συνεργασία των δύο χωρών στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, πτηνοτροφίας, μετασυλλεκτικής επεξεργασίας και μεταποίησης των οπωροκηπευτικών, καθώς και συστημάτων εμπορίας, με ανταλλαγή πληροφοριών σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και οργάνωση εκπαιδευτικών συναντήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του 1999, υλοποιήθηκε η διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για 25 εμπειρογνώμονες του Γεωργιανού Υπουργείου Γεωργίας για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή και μεταποίηση. Επίσης, ένας εμπειρογνώμονας από το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας (Δ/νση Ζωικής Παραγωγής) μετέβη στην Τυφλίδα και προσέφερε τεχνική βοήθεια σε θέματα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η 1η Σύνοδος της ενιαίας Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική και Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2000, όπου και υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο.

Σε υλοποίηση αυτού, πραγματοποιήθηκε, το Νοέμβριο του 2003, σεμινάριο για 15 στελέχη του Γεωργιανού Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα διαχείρισης, έρευνας αγοράς και εμπορίας της γεωργικών προϊόντων.

Το 2006, στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας (DAC), οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) εκπαιδευτικό σεμινάριο για 14 Γεωργιανούς εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Γεωργίας, με θέμα «Food safety and hygiene - Plant Protection».

Από τα μέσα του 2008 ξεκίνησε η διαδικασία για την σύναψη Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξέλιξη την οποία το Υπουργείο μας χαιρέτησε ως θετικό βήμα προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτή το σύνολο των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με την Γεωργία εμφανίζεται ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος κατά την περίοδο 2006-2008 αλλά με έντονα φθίνουσα τάση. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 32% το 2007 σε σύγκριση με το 2006 και περαιτέρω κατά 88% το 2008/2007, φθάνοντας πλέον στο όριο μετατροπής του σε πλεονασματικό.

(Τελευταία Επικαιροποίηση: Οκτώβριος 2009)

4. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι διμερείς μας σχέσεις καθορίζονται από τη Συμφωνία συνεργασίας στο γεωργικό τομέα, που υπεγράφη στο Κίεβο το 1997.

Σε υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, το ελληνικό Υπουργείο:

§         οργάνωσε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια:

-          τo 1998, για 25 Ουκρανούς εμπειρογνώμονες του ουκρανικού Υπουργείου Γεωργίας με θέμα «Perspective of the food market development and its function according to the requests of  World Trade Organisation»

-          το 1999, για 25 στελέχη του ουκρανικού Υπουργείου και της Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Ουκρανίας με θέμα «Οικολογικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα»

§         παρείχε σε Ουκρανό σπουδαστή ετήσια υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο ΜΑΙΧ (το έτος 2000).

5. ΡΩΣΙΑ

Η Ελληνο-Ρωσική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας ρυθμίζεται από τη Συμφωνία για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, που υπεγράφη στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου 1999.

Σε υλοποίηση της παραπάνω Συμφωνίας, έχει παρασχεθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία τεχνική βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης με τη διοργάνωση σεμιναρίων.

Συγκεκριμένα:

Ø      Το 2000 πραγματοποιήθηκαν στο ΜΑΙΧ τα παρακάτω σεμινάρια:

-          «Αγροτική πολιτική και χρηματοδότηση προϊόντων», το οποίο παρακολούθησαν 19 στελέχη του Ρωσικού Υπ. Γεωργίας (30.5-13.6.2000)

-           «Εμπορία και διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων, παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων», το οποίο παρακολούθησαν 13 στελέχη του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας (21.9-21.10.2000)

Ø      Το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, ένα άτομο παρακολούθησε, στο ΜΑΙΧ, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ