Εικ.3. Καρποφορίες (πυκνίδια) του ατελούς σταδίου του μύκητα πάνω σε φλοιό
Συμπτώματα
'Οταν η νεκρωτική κηλίδα περικλείσει δακτυλιοειδώς τον κορμό ή κλάδο, το πάνω από την προσβολή τμήμα του φυτού νεκρώνεται. Αργότερα σχηματίζονται κάτω από το φλοιό οι καρποφορίες του ατελούς σταδίου του μύκητα (πυκνίδια), τα οποία μεγαλώνοντας τον σχίζουν με αποτέλεσμα να πέφτει κατά θέσεις. (Εικ. 3). Τα πυκνίδια περιέχουν τα σπόρια του μύκητα, τα οποία περικλείονται σε μια γλοιώδη μάζα χρώματος κρεμ και ελευθερώνονται σε υγρές καιρικές συνθήκες. Αυτά μεταφερόμενα προκαλούν νέες προσβολές. Αργότερα, αν και όχι πολύ συχνά, στο φλοιό εμφανίζεται και το τέλειο στάδιο του Dothichiza populea που είναι ο ασκομύκητας Cryptodiaporthe populea (Sacc.) Butin (Εικ. 4)
Εικ. 4. Καρποφορίες (περιθήκια) του τελείου σταδίου του μύκητα
Η προσβολή υγιών δένδρων γίνεται με την είσοδο των σπορίων του μύκητα, που μεταφέρονται με τη βροχή, τον αέρα, τα πουλιά ή τα έντομα μέσω πληγών που προέρχονται από κλαδεύματα, σπάσιμο κλάδων, ουλές φύλλων που πέφτουν, μασχάλες κλάδων, φακίδια κ.λπ. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι ανάλογη της ανθεκτικότητας του κάθε κλώνου. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως νεαρές λεύκες, αλλά μπορεί να προσβάλλει και μεγαλύτερες, όταν αυτές δεν αναπτύσσονται καλά ή έχουν εξασθενίσει για οποιονδήποτε λόγο.
Ανθεκτικότητα κλώνων λεύκης
Στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών έχουν ελεγχθεί 17 κλώνοι λεύκης ως προς την ανθεκτικότητά τους στην ασθένεια και κατατάσσονται ως εξής:
Πολύ Ανθεκτικοί: 1- 77/51, 1-69/55, 1- 72/5 8
Ανθεκτικοί: 1-214, Χ-34, 1-37/51
Μέτρια Ανθεκτικοί: Campeador, 1-488, 1-45/51
Μέτρια Ευπαθείς: Χ-ΙΟ, Ζ-17, Λευκή λεύκη, 1-262
Ευπαθείς: Χ-39, 1-64
Πολύ Ευπαθείς: Χ-3, Κ-7