ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Εικ.3 . Κακόμορφη καστανιά λόγω ηλικίας και εγκατάλειψης

Το δένδρο της εικ. 3 έχει υποβαθμιστεί λόγω της εγκατάλειψής του από τον παραγωγό. Καστανεώνες με τέτοια δένδρα δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν αποδοτικοί και να αποτελέσουν κεφάλαιο για την ανάπτυξη ορεινής οικονομίας. Είναι εμφανές ότι τέτοια υποβαθμισμένα δένδρα χρειάζονται ανάπλαση της κόμης τους.


Εικ.4 . Αυστηρό κλάδεμα πάνω από τη γραμμή εμβολιασμού
1ος χρόνος
Το δένδρο υποβάλλεται σε αυστηρό χειμερινό κλάδεμα όπως δείχνει η εικ. 4. Η επέμβαση γίνεται Μάρτιο - Απρίλιο με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν κάθε είδους πληγές. Προσέξτε τη διατήρηση βραχιόνων σε μορφή σφαιρικής κεφαλής. Με την έναρξη της βλαστητικής περιόδου το δένδρο εκπτύσσει νέα κλαδιά από κοιμώμενους οφθαλμούς (εικ. 5).


Εικ.5 . Νέα κλαδιά βλαστάνουν από τους κοιμώμενους οφθαλμούς


Εικ.6 . Απομακρύνονται μερικά μόνον κλαδιά από τους πυκνούς βραχίονες
2ος χρόνος
Στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου πραγματοποιείται ελαφρύ κλάδεμα. Απομακρύνονται μερικά κλαδιά από πολύ πυκνά σημεία, πριν πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις (εικ. 6).


Εικ.7 . Διατηρούνται τα ισχυρότερα κλαδιά των βραχιόνων
3ος και 4ος χρόνος
Γίνεται και πάλι ελαφρύ κλάδεμα, με το οποίο επιλέγονται τα ισχυρότερα και με καλή πρόσφυση κλαδιά ανά βραχίονα και απομακρύνονται τα αδύνατα και με κακό προσανατολισμό κλαδιά (εικ. 7).


Εικ.8 .Τελική μορφή του δέντρου τον 5ο χρόνο
5ος χρόνος
Αυτή είναι η τελική μορφή δένδρου με αναπλασμένη κόμη. Υπάρχει ισορροπία στον αριθμό των κλαδιών ανά βραχίονα, σφαιρικότητα στην κόμη με δυνατά και καλά προσκολλημένα κλαδιά. Ακόμη και σε αυτό το στάδιο επιτρέπεται περαιτέρω αραίωση των κλαδιών. Η απόδοση τέτοιων δένδρων θα βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο (εικ. 8).



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΑ- ΕΙΚΟΝΕΣ
Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

e-mail: diamandi@fri.gr

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ