ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ


Εικ.1 . Υπέργηρη, υποβαθμισμένη καστανιά με ελάχιστη απόδοση


Εικ. 2. 'Ασχημα κλαδεμένη καστανιά για ανάπλαση της κόμης της στην Όσσα

Το κάστανο έχει έλλειψη όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Η ετήσια παραγωγή της Ελλάδας είναι 15.000 τόνοι περίπου, είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχουν δυνατότητες τουλάχιστον να διπλασιαστεί.
Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιοχές της χώρας οι καστανιές είναι υπέργηρες, ακαλλιέργητες, προσβλημένες από μελιό (Loranthus europeus) και πολλά νεκρά κλαδιά. Γενικά τα δένδρα αυτά δεν αποδοτικά (Εικ. 1). Παραγωγοί εφαρμόζουν κλάδεμα ανάπλασης της κόμης των δένδρων αλλά φαίνεται πως δεν έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση (Εικ. 2). Η καστανιά, ως καρποφόρο δένδρο, είναι αποδοτική μέχρι το 50ό έως 60ό έτος της ηλικίας της. Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει ή να αναπλαστεί η κόμη ή να υλοτομηθεί το δένδρο και ένα από τα νέα πρεμνοβλαστήματα να εμβολιαστεί με εκλεκτά εμβόλια. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας παραγωγοί εμβολιάζουν τους βραχίονες έντονα κλαδεμένων δένδρων, χωρίς όμως πάντα να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανάπλαση της κόμης τους είναι δυνατό να χρειαστούν και δένδρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του έλκους.
Εάν απομακρυνθούν μόνο τα νεκρά από την ασθένεια κλαδιά, τότε θα προκύψει ασύμμετρη κόμη, ενώ η τεχνική που περιγράφεται εδώ δημιουργεί κανονικό και αποδοτικό φύλλωμα. Έτσι, ο παραγωγός μπορεί να διατηρήσει την απόδοση των δένδρων του και να έχει σταθερή παραγωγή. Η μέθοδος έχει διάρκεια εφαρμογής 5 χρόνων για την ανάπλαση της κόμης των δένδρων και την αποκατάσταση της αποδοτικότητάς τους.
ΕΠΟΜΕΝΗ