ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ


0 μύκητας Seiridium cupressi προκαλεί σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με αυτά που προκαλεί ο S. cardinale. Αυτό το παθογόνο είναι υπεύθυνο για επιδημικές εκρήξεις σε αρκετά είδη κυπαρισσιού στην Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Α. Αφρική από το 1940. Στην περιοχή της Μεσογείου το παθογόνο αυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά σε λίγα άτομα C. sempervirens σε φυσικές συστάδες της νήσου Κω από το συγγραφέα αυτής της παρουσίασης. Πειραματική εργασία απέδειξε ότι ο S. cupressi μπορεί να υπερπηδήσει την ανθεκτικότητα ορισμένων κλώνων, που έχουν επιλεγεί σαν ανθεκτικά στον S. cardinale. Πρέπει λοιπόν να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από τη Δασική Υπηρεσία για την αποτροπή της εξάπλωσης του S. cupressi με κοπή και καύση των προσβεβλημένων δένδρων στο νησί της Κω, όπως αυτό είχε και παλαιότερα επισημανθεί.
Ο μύκητας S. unicorne είναι σπάνιος στη μεσογειακή περιοχή και εμφανίζεται ως ασθενέστερο παθογόνο από τα άλλα είδη του γένους Seiridium. Αυτός δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Πορτογαλία μαζί με τον S. cardinale.
Περισσότερες λεπτομέρειες όχι μόνο για τους παθογόνους μύκητες και τα έντομα που προσβάλλουν το κυπαρίσσι στη μεσογειακή λεκάνη, αλλά και για την βιολογία, οικολογία, παραγωγή, φύτευση, υπάρχουν στο βιβλίο με τίτλο «Κυπαρίσσι. 'Ενα Πρακτικό Εγχειρίδιο», το οποίο εκδόθηκε από την ερευνητική ομάδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιο το κυπαρίσσι. Το βιβλίο αυτό έχει διανεμηθεί σε όλες της βιβλιοθήκες και δασικές αρχές της χώρας.

Βιβλιογραφία
- Ξενόπουλος, Σ., 1985. Το κυπαρίσσι και το έλκος του φλοιού του. Αγροτικά Θέματα, Τεύχος 3/85, σελ. 21-30
- Xenopoulos, S., 1991. Pathogenic variability of various isolates of Seiridium cardinale, S. cupressi, S. unicorne inoculated on selected Cupressus clones and seedlings. Eur. J. For. Path. 21, 129-135.
- Teissier du Cros Eric., 1999. «Κυπαρίσσι. Ένα πρακτικό Εγχειρίδιο». Studio Leonardo- Florence Italy. ISBN 88-87585-05-9. Σελ. 139.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τηλ: 210 7790865

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

 



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ