1η  Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες

Τοπικές ποικιλίες ‐ παρελθόν, παρόν και μέλλον στην Ελλάδα

21 Οκτωβρίου 2011
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κεντρικό κτήριο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων,

Ιερά Οδός 75, Αθήνα

 Ώρα έναρξης 8:30 π.μ.

 Μετά τις 13:45 η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης 
λόγω συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου

Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργουμένων ειδών, δημιούργημα των επιλογών των αγροτών και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον που καλλιεργούνταν, παρά την γενετική διάβρωση, εξακολουθούν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και ορισμένες από αυτές να είναι εμπορεύσιμα προϊόντα. Τα ρόδια Ερμιόνης, η κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια Πρεσπών, το ντοματάκι Σαντορίνης, το ξινόμαυρο κρασί Νάουσας, οι επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής αποτελούν τέτοιου είδους παραδείγματα. Όμως και εκατοντάδες άλλες τοπικές ποικιλίες καλλιεργούνται σε μικρούς κήπους για αυτοκατανάλωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, διάφοροι φορείς, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συνειδητοποίησαν το κίνδυνο απώλειας των τοπικών ποικιλιών  και την πολύπλευρη αξία τους.

Πολλά ζητήματα, που αφορούν την θέση των τοπικών ποικιλιών, πρέπει να αναλυθούν και να επιχειρηθεί η επίλυσή τους. Μια προσπάθεια ολοκληρωμένης προσέγγισης δεν μπορεί παρά να είναι πολύπλευρη.

Η 1n Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες θα επιδιώξει να δώσει τις πρώτες απαντήσεις.

Πιστεύουμε ότι η δική σας συμμετοχή, με τις ιδέες και τις προτάσεις σας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά  σ' αυτή την προσπάθεια.

 

 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ"


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΦΥΤΩΝ


Virtual Open Access Agriculture & Aquaculture Repository


Eπικοινωνία: Π. Μπεμπέλη: bebeli@aua.gr

                        Ρ. Θανόπουλος: 2105294914

Δημιουργία σελίδας Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων/Διέυθυνση Πληροφορικής - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών