ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
2. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η Βραζιλία αποτελεί, σε διεθνές επίπεδο, μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές και εξαγωγικές δυνάμεις αγροτικών προϊόντων. Ασκεί σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τη γεωργία,  και ηγείται μεγάλης ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών, της γνωστής ως  Ομάδα G20.

Λόγω της σημασίας της Βραζιλίας στις διεθνείς σχέσεις, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διατηρεί με τη χώρα  αυτή σχέσεις ενισχυμένης συνεργασίας, με στόχο την προώθηση αμοιβαίων συμφερόντων. Έτσι, μεταξύ άλλων, η Βραζιλία παρακολουθεί συνεδριάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του ΟΟΣΑ.

Ακόμη, η Βραζιλία, η Αργεντινή, Ουρουγουάη και η Παραγουάη αποτελούν μέλη της MERCOSUR (Κοινή Αγορά του Νότου). Η Χιλή και η Βολιβία αποτελούν συνδεδεμένα μέλη της MERCOSUR. Οι σχέσεις των χωρών αυτών στην πράξη είναι πολυσχιδείς και υπερβαίνουν αυτές της απλής εμπορικής ένωσης. Το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ των χωρών MERCOSUR, διέπεται από προτιμησιακό καθεστώς.

Σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας στον αγροτικό τομέα δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα, αφού μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. συμφωνία, πρωτόκολλο, μνημόνιο) για τυχόν διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βραζιλίας διέπονται από το θεσμικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βραζιλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – MERCOSUR.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και χωρών MERCOSUR (η Βραζιλία έχει ηγετικό ρόλο στην ένωση χωρών MERCOSUR) για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για το Εμπορικό Ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί  η κατάταξη  από τη Βραζιλία των ελληνικών ροδάκινων στον κατάλογο προϊόντων (“exception list”) που προστατεύουν την αγορά της Βραζιλίας από εισαγόμενα ομοειδή προϊόντα, σύμφωνα με δικαίωμα που της δίνεται στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Λόγω αυτού του γεγονότος, η πρόσβαση των ελληνικών ροδάκινων στην αγορά της Βραζιλίας έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής. Τα τελευταία έτη δεν εξάγονται ελληνικά ροδάκινα στη Βραζιλία.

Πίνακας στοιχείων του διμερούς γεωργικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και αναλυτική παρουσίαση ως προς τις πρόσφατες εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, παρουσιάζονται στο  http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/Stat_analysis/Trade%20Report%20BRASIL.pdf

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ