ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΑΣΙΑ
4. ΚΙΝΑ
Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της γεωργίας γνώρισαν ιδιαίτερη ώθηση κατά την τελευταία τριετία, μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα (3-9/06/2002), κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη:

§         Μνημόνιο μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας των δύο πλευρών για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και

§          Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου μας και του State Forestry Administration  για συνεργασία στον τομέα της δασοπονίας.

Σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το Μνημόνιο και τη Συμφωνία Συνεργασίας,  έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα τα παρακάτω:

·         Εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής, διάρκειας τριών (3) εβδομάδων (Δεκέμβριος 2002) για τρεις (3) εμπειρογνώμονες του State Forestry Administration.

·         Εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής, διάρκειας τριών (3) εβδομάδων (Δεκέμβριος 2003) για δύο (2) εμπειρογνώμονες του State Forestry Administration.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η υλοποίηση παλαιότερης υπόσχεσης του τότε Υπουργού Γεωργίας για παροχή από ελληνικής πλευράς ποσού 100.000$, για την υλοποίηση Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας για την ελαιοκαλλιέργεια στην επαρχία GANSU της Κίνας, το οποίο ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΑΤΣΗ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα (3-8/06/2003).
Το πρόγραμμα προβλέπει:

·         Εκπαίδευση 5 Κινέζων εμπειρογνωμόνων στο Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά.

·         Αποστολή 3 Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στην επαρχία GANSU για εξέταση των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών για την επιτυχή καλλιέργεια της ελιάς.

·         Μεταφορά χιλίων (1000)  δενδρυλλίων στην Κίνα.

·         Διοργάνωση εκδήλωσης στην Κίνα για την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου με ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση άλλων ελληνικών εξαγωγικών φορέων.

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ήδη εισέλθει στη τελική φάση υλοποίησης. Πέντε (5)  Κινέζοι εμπειρογνώμονες παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών από 2 - 24.02.2004.
Επισημαίνεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την ελαιοκαλλιέργεια, ενδιαφέρον που εκφράζεται σε όλες τις επισκέψεις των αντιπροσωπειών της Κίνας, είτε από την Κεντρική Διοίκηση (Κυβέρνηση) είτε από την Περιφερειακή Διοίκηση (Κυβερνήτες Επαρχιών).
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ