ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΑΣΙΑ
1. ΙΑΠΩΝΙΑ

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ιαπωνία (3-8/03/2002), στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, υπεσχέθη την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα καλλιέργειας ελιάς.

Στη συνέχεια, η Ιαπωνική πλευρά συγκεκριμενοποίησε το αίτημα, ζητώντας την αποστολή  ορισμένων ελαιοδένδρων για να φυτευτούν στην νήσο TESHIMA, η οποία είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από την ρήψη τοξικών αποβλήτων από το 1970 έως το 1990.

Η έλλειψη συμβατικού πλαισίου υπερκεράστηκε και πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τα Φυτώρια «ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ», από όπου  επιλέχθηκαν 150 δενδρύλλια.

Για την αποφυγή γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων, το φυτώριο «ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ» προσέφερε δωρεάν τα 150 δενδρύλλια ελιάς στο Υπουργείο, καλύπτοντας και το κόστος της  αεροπορικής μεταφοράς τους από την Αθήνα στην Οσάκα.

Δεδομένου ότι η μεταφορά και αποστολή πολλαπλασιαστικού υλικού υπόκειται σε εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία, της αποστολής των δενδρυλλίων προηγήθηκε ενδελεχής και αυστηρός έλεγχος του υλικού από τις τοπικές γεωπονικές αρχές. Το φορτίο των 150 δενδρυλλίων ελιάς, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα πιστοποιητικά φυτοϋγείας και τις πρώτες οδηγίες για την φροντίδα τους, απεστάλησαν στην Οσάκα (24.12.2002). Τα δενδρύλλια παρελήφθησαν από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιαπωνία και  παρεδόθησαν στους Ιάπωνες αρμόδιους.

Σύμφωνα με την υποχρεωτική διαδικασία, τα δενδρύλλια παρέμειναν στην Ιαπωνία σε συνθήκες καραντίνας για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια φυτεύτηκαν στη νήσο TESHIMA (24.02.2003). Στην τελετή δενδροφύτευσης παρέστησαν ο Δήμαρχος της Κοινότητας της νήσου TESHIMA, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία, ο τ. Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του διαβίβασαν μηνύματά τους για τη συμβολική σημασία της εκδήλωσης.

2. ΙΝΔΙΑ

Στο πλαίσιο επίσκεψης ινδικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη (25.08.2000) με τη συμμετοχή του τότε Υπουργού Γεωργίας, του Γενικού Γραμματέα και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου όμως δεν τέθηκαν ιδιαίτερα θέματα από Ινδικής πλευράς. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό κυρίως χαρακτήρα για θέματα εμπορίας αγροτικών προϊόντων και μεταποίησης οπωροκηπευτικών.

Την 05.02.2001 υπογράφηκε Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης στον γεωργικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού  στην Ινδία. Έκτοτε ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών.

3. ΙΡΑΝ

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Γεωργίας της Ελλάδας στην Τεχεράνη  (01.05.1999), υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας των δύο χωρών Συμφωνία για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και στη συνέχεια  Πρωτόκολλο με σκοπό την υλοποίηση της Συμφωνίας δια του καθορισμού συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την χρονική περίοδο 1999-2000.

Ακολούθησε επίσκεψη του Υφυπουργού Γεωργίας στην Τεχεράνη (24-27.09.2000) και η υπογραφή Πρακτικών, όπου προβλέπεται συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, φυτικής παραγωγής και φυτοπροστασίας, σταφυλιών και σταφίδας, φυτοτεχνίας και γεωργικής έρευνας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Σε εφαρμογή του μεταξύ των δύο χωρών συμβατικού πλαισίου, η ελληνική πλευρά  οργάνωσε:

·         Εκπαιδευτική επίσκεψη Ιρανών εμπειρογνωμόνων σε θέματα υδατοκαλλιεργειών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, ιχθυογενετικούς σταθμούς, καθετοποιημένες μονάδες και συσκέψεις με στελέχη του Υπ. Γεωργίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και του Συλλόγου πλοιοκτητών υπερπόντιων σκαφών (Δεκέμβριος 1999).

·         Σεμινάριο για θέματα ελαιοκαλλιέργειας στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας στα Χανιά (Σεπτέμβριος 2000).

·         Επίσκεψη Ιρανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής δύο Υφυπουργούς Γεωργίας  στην κλαδική έκθεση AGROTICA 2001, σε σύγχρονη αγελαδοτροφική μονάδα της Βορείου Ελλάδας, στην γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. 

·         Δεύτερο σεμινάριο διάρκειας 10 ημερών για θέματα ελαιοκαλλιέργειας στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας στα Χανιά τον Δεκέμβριο του 2002.

·         Σεμινάριο διάρκειας 10 ημερών για θέματα αμπελοκαλλιέργειας στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων τον Δεκέμβριο του 2002 .

4. ΚΙΝΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της γεωργίας γνώρισαν ιδιαίτερη ώθηση κατά την τελευταία τριετία, μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα (3-9/06/2002), κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη:

§         Μνημόνιο μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας των δύο πλευρών για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και

§          Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου μας και του State Forestry Administration  για συνεργασία στον τομέα της δασοπονίας.

Σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το Μνημόνιο και τη Συμφωνία Συνεργασίας,  έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα τα παρακάτω:

·         Εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής, διάρκειας τριών (3) εβδομάδων (Δεκέμβριος 2002) για τρεις (3) εμπειρογνώμονες του State Forestry Administration.

·         Εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοπαραγωγής, διάρκειας τριών (3) εβδομάδων (Δεκέμβριος 2003) για δύο (2) εμπειρογνώμονες του State Forestry Administration.

 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η υλοποίηση παλαιότερης υπόσχεσης του τότε Υπουργού Γεωργίας για παροχή από ελληνικής πλευράς ποσού 100.000$, για την υλοποίηση Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας για την ελαιοκαλλιέργεια στην επαρχία GANSU της Κίνας, το οποίο ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΑΤΣΗ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα (3-8/06/2003).

Το πρόγραμμα προβλέπει:

·         Εκπαίδευση 5 Κινέζων εμπειρογνωμόνων στο Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά.

·         Αποστολή 3 Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στην επαρχία GANSU για εξέταση των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών για την επιτυχή καλλιέργεια της ελιάς.

·         Μεταφορά χιλίων (1000)  δενδρυλλίων στην Κίνα.

·         Διοργάνωση εκδήλωσης στην Κίνα για την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου με ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση άλλων ελληνικών εξαγωγικών φορέων.

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ήδη εισέλθει στη τελική φάση υλοποίησης. Πέντε (5)  Κινέζοι εμπειρογνώμονες παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών από 2 - 24.02.2004.

Επισημαίνεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την ελαιοκαλλιέργεια, ενδιαφέρον που εκφράζεται σε όλες τις επισκέψεις των αντιπροσωπειών της Κίνας, είτε από την Κεντρική Διοίκηση (Κυβέρνηση) είτε από την Περιφερειακή Διοίκηση (Κυβερνήτες Επαρχιών).

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ