ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (Κ.Α.Κ.)
5. ΡΩΣΙΑ
6. ΡΩΣΙΑ

Η Ελληνο-Ρωσική διμερής συνεργασία στον αγροτικό τομέα ρυθμίζεται από τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων (Ν. 2823/ΦΕΚ 89 τ. Α΄/16.3.2000) και τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Κτηνιατρικής (Ν. 2822/ΦΕΚ 88 τ. Α΄/16.3.2000).

Σε υλοποίηση συμβατικών δεσμεύσεων με βάση τις παραπάνω Συμφωνίες και στο πλαίσιο της διμερούς Κρατικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρείχε στο παρελθόν τεχνική βοήθεια στη ρωσική πλευρά, με τη μορφή σεμιναρίων σε στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, καθώς και υποτροφιών σε Ρώσους σπουδαστές.

Από το 2005, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έχουν ενδυναμωθεί μέσα από μια διαδικασία καθορισμού τομέων προτεραιότητας της κάθε χώρας και αντιμετώπισης/επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων γεωτεχνικού χαρακτήρα.

  • Στις 29-30/09/2005, πραγματοποιήθηκε η 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα, και στις 15-16 Ιουνίου 2006 συγκλήθηκε στην Αθήνα, Μικτή Ομάδα Εργασίας για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Σημείο «τριβής» στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, αφορά στους απαιτούμενους από τη Ρωσική πλευρά φυτο-υγειονομικούς ελέγχους και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά στις ελληνικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών.

Τον Ιούλιο 2007, κλιμάκιο Ρώσων εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτο-υγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε το Υπουργείο μας, το Εργαστήριο Υπολειμμάτων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, καθώς και συσκευαστήρια και αγρούς σε περιοχές παραγωγής ροδακίνων-νεκταρινιών στη Βόρειο Ελλάδα. Τα συμπεράσματα και οι επιφυλάξεις που διατύπωσε η ρωσική πλευρά σχετικά με το ελληνικό σύστημα ελέγχου (το οποίο ανταποκρίνεται στην σχετική κοινοτική νομοθεσία, όπως και των υπολοίπων Κρατών-Μελών της Ε.Ε.) καταγράφηκαν και απεστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατόπιν τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας ενημέρωσαν σχετικά όλες οι περιφερειακές αρμόδιες αρχές της χώρας μας και ζήτησαν από τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε, στο εξής, τα ελληνικά προϊόντα που θα εξάγονται ειδικά στη Ρωσία, να πληρούν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Το Φεβρουάριο 2008, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 6η ΜΔΕ (Μικτή Διυπουργική Επιτροπή) Ελλάδας-Ρωσίας, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφτηκε επισήμως τη χώρα μας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (φρούτα & λαχανικά, κρασί, λάδι και βρώσιμη ελιά) προς την Ρωσία.

Σε κοινοτικό επίπεδο, τον Μάρτιο 2008, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες Μνημόνιο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο περιγράφονται οι προδιαγραφές στον τομέα των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που πρέπει να φέρουν τα αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης που εξάγονται από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, οι οδηγίες αφορούν στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα εξαγόμενα προς τη Ρωσία προϊόντα και οι οποίοι πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως προς τα όρια των υπολειμμάτων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Προς περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων, τον Οκτώβριο 2008, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου στη Μόσχα, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδεύουσα μεγάλη αποστολή εκπροσώπων γεωργικών φορέων και επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται στον αγροτικό μας τομέα, με αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα, προς όφελος και των δύο πλευρών. Από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε η εκατέρωθεν επιθυμία εμβάθυνσης της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, μέσω ιδίως της συνεργασίας εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σταθερά αρνητικό αλλά με έντονες διακυμάνσεις κατά την περίοδο 2002-2007. Από τη Ρωσική Ομοσπονδία η Ελλάδα εισάγει κυρίως δημητριακά, λίπη και έλαια, ζωοτροφές, ποτά, ελαιούχους σπόρους και δέρματα, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως στα φρούτα και λαχανικά. Δείτε αναλυτικά τις εξαγωγές της κατηγορίας αυτής κατά τα έτη 2007 και 2008), όπου παρατηρείται αύξηση το 2008. Επίσης και το Παράρτημα Γραφημάτων και Πινάκων.

 
Για περισσότερες πληροφορίες: Καλλιόπη Βακάκη, τηλ. 210 212 5577, e-mail: ax5u007@minagric.gr
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ