ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (Κ.Α.Κ.)
3. ΓΕΩΡΓΙΑ

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γεωργία τον Μάρτιο του 1992 και στο πλαίσιο δημιουργίας συμβατικού πλαισίου για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν, στην Τυφλίδα, Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, τον Απρίλιο  του 1997. Η εν λόγω Συμφωνία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με το Ν. 2590/12.03.1998 (ΦΕΚ Α' 55/18.03.1998).

Η Συμφωνία προβλέπει (Άρθρο 1) συνεργασία των δύο χωρών στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, πτηνοτροφίας, μετασυλλεκτικής επεξεργασίας και μεταποίησης των οπωροκηπευτικών, καθώς και συστημάτων εμπορίας, με ανταλλαγή πληροφοριών σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και οργάνωση εκπαιδευτικών συναντήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του 1999, υλοποιήθηκε η διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για 25 εμπειρογνώμονες του Γεωργιανού Υπουργείου Γεωργίας για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή και μεταποίηση. Επίσης, ένας εμπειρογνώμονας από το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας (Δ/νση Ζωικής Παραγωγής) μετέβη στην Τυφλίδα και προσέφερε τεχνική βοήθεια σε θέματα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η 1η Σύνοδος της ενιαίας Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική και Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2000, όπου και υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο.

Σε υλοποίηση αυτού, πραγματοποιήθηκε, το Νοέμβριο του 2003, σεμινάριο για 15 στελέχη του Γεωργιανού Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα διαχείρισης, έρευνας αγοράς και εμπορίας της γεωργικών προϊόντων.

Το 2006, στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας (DAC), οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) εκπαιδευτικό σεμινάριο για 14 Γεωργιανούς εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Γεωργίας, με θέμα «Food safety and hygiene - Plant Protection».

Από τα μέσα του 2008 ξεκίνησε η διαδικασία για την σύναψη Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξέλιξη την οποία το Υπουργείο μας χαιρέτησε ως θετικό βήμα προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτή το σύνολο των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με την Γεωργία εμφανίζεται ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος κατά την περίοδο 2006-2008 αλλά με έντονα φθίνουσα τάση. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 32% το 2007 σε σύγκριση με το 2006 και περαιτέρω κατά 88% το 2008/2007, φθάνοντας πλέον στο όριο μετατροπής του σε πλεονασματικό.

(Τελευταία Επικαιροποίηση: Οκτώβριος 2009)

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ