ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
3. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι άριστες διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών στο πολιτικό επίπεδο, αντανακλώνται και στον γεωργικό τομέα, καθώς μεταξύ των δύο λαών υπάρχουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας. Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την Παλαιστινιακή αρχή από τα πρώτα βήματά της είτε με την παροχή δανείων είτε με την χορήγηση σημαντικών οικονομικών ποσών σε διεθνείς οργανώσεις για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Η οικονομία των Παλαιστινιακών εδαφών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της ανυπαρξίας φυσικών πόρων, της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης από το Ισραήλ αλλά και της ιδιόμορφης γεωγραφίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται  από την μη ύπαρξη συνέχειας των εδαφών της (Δυτική Όχθη και Γάζα).
Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) έχουν υπογράψει Συμφωνία για Οικονομική και Τεχνολογική Συνεργασία στην Αθήνα (22.11.1999), η οποία προβλέπει (άρθρο 2), μεταξύ άλλων, και την συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών βιομηχανιών.
Στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Γεωργίας στην Ελλάδα (8-11.11.1999), υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών Μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργασθούν για τη διευκόλυνση του μεταξύ τους γεωργικού εμπορίου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την οργάνωση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και κοινών επιχειρήσεων και την αμοιβαία υποστήριξη στα διεθνή fora.
Σημειώνεται ότι της υπογραφής του Μνημονίου, προηγήθηκε επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη (5-9.09.1999), με την ευκαιρία της έκθεσης Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων AGRITECH 1999, στην Haifa.
Ακόμη, ο Γεν. Γραμματέας  του Υπουργείου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Συνάντηση για την Αγροτική Ανάπτυξη των Παλαιστινίων, που πραγματοποιήθηκε στην Χεβρώνα (25-26.10.1999).
Στο πλαίσιο της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, η Ελλάδα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην Παλαιστινιακή πλευρά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο μας απέστειλε το 1999 προς την Παλαιστινιακή πλευρά 300 τόνους σταφίδας σουλτανίνας, 300 τόνους βρώσιμες ελιές, ενώ παράλληλα παρείχε 7 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της γεωργικής και περιφερειακής ανάπτυξης σε  Παλαιστίνιους σπουδαστές.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια (25.9 - 5.10.2001 και 18.10 - 3.11.2002) για εμπειρογνώμονες του Υπουργείου και του αγροτικού τομέα της Παλαιστίνης, σε θέματα αξιοποίησης κοινοτικών πρωτοβουλιών του αγροτικού τομέα, την διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων, ΚΑΠ, ΠΟΕ και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ