ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
1. ΑΛΒΑΝΙΑ

Στο πλαίσιο της γενικής Συμφωνίας Οικονομικής, Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας & Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος Ελληνο-Αλβανικής υπο-επιτροπής για συνεργασία στον τομέα γεωργίας και τροφίμων (Αθήνα, 12.1.1996).

Σε Μνημόνιο που υπογράφηκε την 17.06.1998 μεταξύ των Υπουργών Γεωργίας των δύο χωρών, μετά από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού, έχει αποτυπωθεί η συμφωνία των δύο μερών να δοθεί προτεραιότητα στους τομείς των αμπελώνων, οπωροκηπευτικών, καπνού, αραβοσίτου και θερμοκηπίων.
Σε υλοποίηση του ανωτέρω Μνημονίου, το ελληνικό Υπουργείο έχει ολοκληρώσει τις παρακάτω δράσεις:

·         Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου 15 στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Αλβανίας σε θέματα καλλιεργειών υπό κάλυψη (1999).

·         Προσφορά και εγκατάσταση θερμοκηπίου ενός στρέμματος στην περιοχή Βούρκου Αγ.Σαράντα, συνολικής αξίας 25.000.000 εκ δρχ, (2000).

·         Επισιτιστική βοήθεια 2.026.655 κιλών κατεψυγμένων πουλερικών, 4.980.452 κιλών ροδάκινων, 4.841.722 κιλών ροδάκινων και 12.474.000 αυγών (1999).

·         Διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για 20 στελέχη του Υπ. Γεωργίας της Αλβανίας στους τομείς των κηπευτικών, καπνού και ζωικών προϊόντων (2000).

·         Παροχή υποτροφιών σε Αλβανούς αποφοίτους γεωπονικών σχολών στο ΜΑΙΧ.

·         Εκπαιδευτικό σεμινάριο για 10 εμπειρογνώμονες του Αλβανικού Υπουργείου για την παροχή τεχνογνωσίας για την υιοθέτηση του Κοινοτικού κεκτημένου σε θέματα κτηνιατρικά, φυτοπροστασίας και αγροτικής  ανάπτυξης.

Στις 26.11.2002, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο μερών σε επίπεδο Υφυπουργών, κατά την οποία η Αλβανική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία για υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας. Η υπηρεσία μας έχει υποβάλει σχετικό σχέδιο προς έγκριση.

2. ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Η συνεργασία εξαντλείται, μέχρι στιγμής, κυρίως στην αποστολή επισιτιστικής βοήθειας. Κατά την χρονική περίοδο 1998-1999, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει:

·         500 τόνους ρυζιού τύπου indica, με αποδέκτη την Ιερά Μονή Ντάμπρο/ Σεράγεβο

·         500 τόνους ζυμαρικών με αποδέκτη την Ιερά Μονή Ντάμπρο/Σεράγεβο

·         500 τόνους ζάχαρης με αποδέκτη την Ιερά Μονή Ντάμπρο/Σεράγεβο

·         500 τόνους ζάχαρης με αποδέκτη τον Δήμο του Βίσοκο

·         300 τόνους νιτρικής αμμωνίας, με αποδέκτη τον Δήμο του Βίσοκο.

3. ΚΡΟΑΤΙΑ

Στο πλαίσιο της 2η Συνόδου της Ελληνο-Κροατικής Διακυβερνητικής Μικτής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ (18.05.2001) και της κοινής επιθυμίας για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της μεσογειακής γεωργίας, της καλλιέργειας θαλασσίων οργανισμών, καθώς επίσης για συνεργασία στην κατασκευή ξηρών κλιβάνων για την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών και εγκαταστάσεων ψύξης φρούτων και λαχανικών.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει σημειώθει καμία αξιόλογη εξέλιξη.

4.   ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (FYROM)

Η μέχρι σήμερα συνεργασία των δύο χωρών αφορά κυρίως σε θέματα αλιευτικής διαχείρισης των παραμεθόριων λιμνών με την πραγματοποίηση ad hoc συναντήσεων εμπειρογνωμόνων αλιείας για τον καθορισμό της ετήσιας κοινής απαγόρευσης αλιείας στα πλαίσια της προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών. Συγκεκριμένα, στη λίμνη Δοϊράνη πραγματοποιούνται ad hoc συναντήσεις από το 1996.

Με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ad hoc συνάντηση εμπειρογνωμόνων αλιείας Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Αλβανίας στο Δήμο Πρεσπών, οι οποίοι και κατέληξαν στην ανάγκη πραγματοποίησης σχετικών συναντήσεων σε ετήσια βάση.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ad hoc συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών  για θέματα διασυνοριακών υδάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης (5.07.2002). Στην εν λόγω συνάντηση, οι εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας ανέφεραν τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά για τον περιορισμό των γεωτρήσεων, για την αλλαγή των τρόπων άρδευσης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών μηχανισμών παρακολούθησης και ανταλλαγής στοιχείων για τα διασυνοριακά ύδατα και σύνταξης διεθνούς συμφωνίας και κανονισμού λειτουργίας κοινής επιτροπής διαχείρισης διασυνοριακών υδάτων.

5.  ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Όπως και στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η διμερής συνεργασία με την Σερβία-Μαυροβούνιο έχει, μέχρι στιγμής, περιοριστεί στην αποστολή τροφίμων (επισιτιστικής βοήθειας) προς ανακούφηση των αναξιοπαθούντων.

Στο πλαίσιο της κοινοτικής δωρεάν διανομής, απεστάλησαν:

1.      Κατά την διετία 1999-2000:           9.209 τόνοι πορτοκάλια

2.      Κατά την διετία 2000-2001:           4.066 τ. πορτοκάλια, 570 τ. μήλα & 2.422 τ. ροδάκινα

3.      Για το έτος 2002 εγκρίθηκε  η αποστολή 11.000 τόνων πορτοκαλιών

Στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας, απεστάλησαν:

1. Κατά το 2000:                             2.900 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια

                                                            3.100 τόνοι κατεψυγμένα κοτόπουλα

                                                            9.250 εκατ. αυγά

2. Κατά το 2001:                             μήλα αξίας 85.000.000 δρχ.

Τέλος, κατά το 1999 παρασχέθηκαν στη σερβική πλευρά δύο (2) υποτροφίες σε σπουδαστές, για παρακολούθηση στο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΝΙΩΝ, των ετήσιων προγραμμάτων "Horticultural Quality Management" και  "Natural Products", αντίστοιχα.

6. ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατά την τελευταία τριετία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στον γεωργικό τομέα γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη, η οποία εκφράσθηκε με τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, που περιλαμβάνει:

§         Πρωτόκολλο για Τεχνική, Επιστημονική και Οικονομική Συνεργασία στον τομέα της γεωργίας

§         Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της φυτοπροστασίας και

§         Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της κτηνιατρικής

Σε εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, συνήλθε η πρώτη Κατευθυντήρια Επιτροπή (Steering Committee) στις 18.07.2000 στην Αθήνα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως η εναρμόνιση της τουρκικής αγροτικής πολιτικής με την ΚΑΠ, ζωϊκή παραγωγή, αναπαραγωγή ζώων και κτηνιατρικά θέματα, φυτική παραγωγή και φυτοπροστασία, υδατοκαλλιέργειες, αγροτική έρευνα, εκμηχάνιση της γεωργίας και άρδευση.

Σε υλοποίηση  των συμφωνηθέντων στην 1η Μικτή Ελληνο-Τουρκική Διϋπουργική Επιτροπή (Αθήνα, 12-13.2.2002), η Ελληνική πλευρά προέβη στη διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα "Η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπό το φως  της διεύρυνσης", στην Άγκυρα (3-5.06.2002). Το σεμινάριο παρακολούθησαν ανώτερα στελέχη του Τουρκικού Υπ. Γεωργίας και αποσκοπούσε στην παρουσίαση από εμπειρογνώμονες του Ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας της λειτουργίας της ΚΑΠ, των γεωργικών αγορών, της σύνδεσής της ΚΑΠ με άλλες τομεακές πολιτικές της Κοινότητας, τις τελευταίες εξελίξεις της διεύρυνσης, καθώς και της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα της υγείας των ζώων.

Η 2η Μικτή Ελληνο-Τουρκική Κατευθυντήρια Επιτροπή πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα (9.07.2004) με κύρια σημεία ενδιαφέροντος την ανταλλαγή πληροφόρησης στην ελαιοκαλλιέργεια, στην άρδευση και διατήρηση εδάφους, οργανική γεωργία, ευζωία ζώων, εναρμόνιση της νομοθεσίας στις κοινοτικές επιταγές, και την προώθηση κοινών ιδιωτικών επενδύσεων.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ