ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
7. ΠΟΛΩΝΙΑ

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας στο γεωργικό τομέα ρυθμίζονται από τη Συμφωνία μεταξύ των δύο ομόλογων Υπουργείων για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της οικονομίας τροφίμων, που υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 1995 στην Αθήνα από τους δύο ομόλογους Υπουργούς και κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με το Νόμο αρ. 2389/20.03.1996 (ΦΕΚ Α΄ 52).

Κατά την προενταξιακή περίοδο της Πολωνίας και σε εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής, οι διμερείς επαφές μεταξύ των δύο Υπουργείων εντάθηκαν είτε απευθείας είτε μέσω των Εμπορικών τους Ακολούθων, ενώ από ελληνικής πλευράς οργανώθηκε στο ΜΑΙΧ (13-22/12/1999), εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα κοινοτικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρακολούθησαν 25 στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας & Τροφίμων της Πολωνίας.

Η Πολωνία είναι μια χώρα με έντονα γεωργικό χαρακτήρα. Οι δομές της γεωργίας της προσομοιάζουν με τις ελληνικές, πράγμα που αναδεικνύει το κοινό ενδιαφέρον των δύο Υπουργείων σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τους τομέας. Έλληνες επενδυτές έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Πολωνία για ορισμένους τομείς παραγωγής, όπως ζάχαρη, καπνός, μπίρα και βιομηχανία κρέατος.

Από το 2004 όπου η Πολωνία εντάχθηκε ως πλήρες μέλος της Ε.Ε., τα δύο Υπουργεία συνεργάζονται αρμονικά στο πλαίσιο των κοινοτικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων. Κατά καιρούς, η Πολωνία ζητά τη στήριξη των θέσεών της από τη χώρα μας σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων από τις αθρόες εισαγωγές οπωροκηπευτικών (π.χ. φράουλα), η λήψη μέτρων στήριξης της αγοράς σιτηρών και γαλακτοκομικών, θέματα κρατικών ενισχύσεων, κ.ά.

Το 2006, το ΕΘΙΑΓΕ επιλέχθηκε ως ο κύριος φορέας υλοποίησης του κοινοτικού «Προγράμματος Διδυμοποίησης» (twinning project): "Evaluation of existing active substances and registration and surveillance of biocidal products".

Το Μάιο 2007 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη πολυπληθούς αντιπροσωπείας από εκπροσώπους του πολωνικού συνεταιριστικού κινήματος (National Cooperative Council of Poland) στο ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα και στην ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο υλοποίησης στην Πολωνία του προγράμματος "Promotion of establishing Agricultural Producers' Groups". Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με Έλληνες συνεταιριστές σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πραγματοποιήθηκαν επαφές της αντιπροσωπείας με ελληνικές οργανώσεις παραγωγών.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας με την Πολωνία εξελίσσεται σε βάρος της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ενώ κατά την τριετία 2005-2007 το γεωργικό ισοζύγιο ήταν θετικό, από το 2008 μετατρέπεται σε αρνητικό αφού από το 2007 φάνηκαν τα πρώτα σημάδια δραστικού περιορισμού του εμπορικού μας πλεονάσματος.

(Επικαιροποίηση: Οκτώβριος 2009)
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ