ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
2. ΓΑΛΛΙΑ

Οι σχέσεις των δύο χωρών εκτείνονται ιστορικά σε βάθος χρόνου, από δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους το 1833. Η Ελληνο-Γαλλική συνεργασία στο γεωργικό τομέα κινείται από το 1981 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο σε διμερές επίπεδο.

Η γαλλική οικονομία είναι η δεύτερη, σε μέγεθος, στην ΕΕ μετά την αντίστοιχη γερμανική. Στον αγροτικό τομέα, η Γαλλία αποτελεί το δεύτερο μετά τις ΗΠΑ εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως σε εξαγωγές οίνου και τη 2η και 3η αντίστοιχα στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων και βουτύρου. Επίσης, είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού και βοδινού κρέατος.

Η Γαλλία κατέχει σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία, οι γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας κατευθύνονται κυρίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες).

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη Γαλλία είναι σχετικά περιορισμένος και ενδεικτικά για τον τομέα των τροφίμων αναφέρονται οι ΔΕΛΤΑ και Cardigo.

Σε κοινοτικό επίπεδο, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και συμπλέουν στα σημαντικότερα θέματα γεωργικού ενδιαφέροντος, όπως η υπεράσπιση της ΚΑΠ, η ανάγκη στήριξης και προστασίας της κοινοτικής γεωργίας, οι γεωργικές διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ, θέματα που άπτονται μεσογειακών προϊόντων, μεσογειακής πολιτικής με τρίτες χώρες, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, η άριστη συνεργασία των δύο ομόλογων Υπουργείων απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο (αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων).

Στις 8-9/10/2007, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Γεωργίας κ. Michel Barnier στη χώρα μας, ο οποίος είχε διμερείς συνομιλίες με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Barnier μετέφερε την γαλλική συμπαράσταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν για τον αγροτικό και τον περιβαλλοντικό τομέα της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007.

Κατά την τελευταία 20ετία, η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. με τους γεωργικούς/εμπορικούς ακολούθους της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι εξαιρετική και συνεχής σε όλα τα θέματα του τομέα που μέχρι σήμερα έχουν προκύψει.

Πρόσφατα, στις 21/09/2009, διμελής αντιπροσωπεία του προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών της γαλλικής Εθνικής Σχολής Διοίκησης (E.N.A.) πραγματοποίησε επίσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων για το μέλλον της ΚΑΠ, τις μελλοντικές δημοσιονομικές προοπτικές και την πολιτική συνοχής.

Το γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών εμφανίζεται, κατά τα τελευταία χρόνια, σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος. Σημειωτέον ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών στα αγροτικά προϊόντα καταλαμβάνουν πολύ σημαντική θέση στο γενικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών. Επισυνάπτονται σχετικοί πίνακες και σχόλια του αρμόδιου Τμήματος Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης.

(Επικαιροποίηση: Οκτώβριος 2009)

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ