Ζημίες
Αυτές είναι δυνατό να διακριθούν στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Απώλεια αύξησης/παραγωγής εξαιτίας της καταστροφής της αφομοιωτικής μάζας (σε περιπτώσεις ολοκληρωτικού φαγώματος το ποσοστό αυτό απώλειας αύξησης φθάνει μέχρι και 70%) (Εικ. 5 προηγούμενης σελίδας).
2. Προβλήματα υγείας στον άνθρωπο εξαιτίας των τριχιδίων που φέρει.
3. Μείωση της αισθητικής του τοπίου, εξαιτίας της απώλειας του φυλλώματος.
Καταπολέμηση
Το έντομο L. dispar καταπολεμάται με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς η βιολογική καταπολέμηση, και ιδιαίτερα η χρήση των βιο-παρασκευασμάτων με βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis, είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.
Αποτελεσματική χημική καταπολέμηση σήμερα γίνεται με σύγχρονα εντομοκτόνα που έχουν ως βάση το Diflubenzuron (Αβτζής 1989).
Τα καλλιεργητικά μέτρα δίνουν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του L. dispar. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά κύρια θέση καταλαμβάνει η ίδρυση μεικτών συστάδων, καθώς επίσης και η χρήση ανθεκτικών ειδών π.χ. της Populus alba, όπου ενδείκνυται.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα χρησιμοποιούνται και οι φερομόνες όχι μόνο για τον προσδιορισμό του ύψους της προσβολής (πρόγνωση) (Αβτζής 1999), αλλά ακόμη και για την καταπολέμηση του εντόμου.
Βιβλιογραφία
-Αβτζής, Ν. 1989. Καταπολέμηση των λεπιδοπτέρων Lymantria dispar (L.) και Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) με το παρασκεύασμα XRD-473 5% σε σύγκριση προς το Dimilin 25 W.P. Δασική 'Ερευνα, τεύχος Χ,II, σελ. 185-191
-Αβτζής, Ν. 1999. Προσβολή των δασικών οικοσυστημάτων και φυτειών από το έντομο Lymantria dispar L. 8ο Πανελ. Εντομολογικό Συνέδριο. Χαλκίδα 2-5 Νοεμβρίου 1999 (In press).
-Καϊλίδης, Δ. 1986. Δασική Εντομολογία, Θεσσαλ., 3η έκδοση, σελ. 397.
-Schwenke, W. 1978. Die Forstschadlinge Europas. 3. Band: Schmetterlinge, Paul Parey Verlag, 467.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΒΤΖΗΣ
e-mail: avtzis@teikav.edu.gr
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών