ΛΥΜΑΝΤΡΙΑ (Lymantria clispar L.)


Εικ.1 . Ώριμη προνύμφη

Εξάπλωση
Το φυλλοφάγο αυτό έντομο απαντάται στη ζώνη που ορίζεται από την Αγγλία και φθάνει μέχρι την Ιαπωνία και από τη μέση Σουηδία και Μόσχα μέχρι τη βόρεια ακτή της μεσογειακής λεκάνης.

Ξενιστές
Το έντομο L. dispar είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες π.χ. προσβάλλει περίπου 450 φυτικά είδη και στη Ρουμανία 270. Οι ξενιστές του είναι δυνατό, ανάλογα με την ευπάθειά τους, να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες. Στην 1η και ευπαθέστερη ομάδα ανήκοντα είδη της δρυός. Στην 2η τα είδη του φράξου, της οξιάς, της καστανιάς, καθώς και τα οπωροφόρα των γενών Pyrus και Prunus. Τέλος στην 3η και ανθεκτικότερη ομάδα ανήκουν τα είδη της λεύκης, της ιτιάς, της φλαμουριάς, του σφενδάμου, της φουντουκιάς, της φτελιάς και της λάρικας (Scwenke 1978).
Στην χώρα μας το L. dispar αποτελεί κοινό βλαπτικό έντομο των δασικών οικοσυστημάτων, και όχι σπάνια και των γεωργικών καλλιεργειών. Προσβάλλει κατά κύριο λόγο το πουρνάρι και γενικότερα τις δρύες αλλά και τις λεύκες (Καϊλίδης 1986).


Εικ. 2. Ακμαίο θηλυκό

Μορφολογία
Τα τέλεια (πεταλούδες) παρουσιάζουν έναν ισχυρό διμορφισμό. Τα θηλυκά, τα οποία δεν πετούν παρά μόνο σπάνια, έχουν άνοιγμα φτερών 5-8 εκατ., χρώμα λευκό-κιτρινωπό και κεραίες νηματοειδείς (Εικ. 2). Τα αρσενικά πετούν πολύ καλά και έχουν άνοιγμα φτερών 3,5-5 εκατ., χρώμα καφέ-καστανό και κεραίες φτερωτές (Εικ. 3).


Εικ. 3. Ακμαίο αρσενικό



ΕΠΟΜΕΝΗ