ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ
ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA


Εικ.1 . Ελάτη προσβεβλημένη από το μύκητα Armillaria mellea. Διακρίνονται οι λευκές μυκηλιακές πλάκες στη βάση του κορμού. Μαίναλο.



Εικ.1 . Μυκηλιακές πλάκες του Armillaria mellea σε ρίζα ελάτης. Κάτω 'Ολυμπος.

Εισαγωγή
Οι μύκητες του γένους Armillaria προκαλούν σηψιρριζίες σε ένα μεγάλο αριθμό δασικών και καλλιεργούμενων φυτών. 'Εχουν αναφερθεί περισσότερα από 650 είδη φυτών ως ξενιστές των ειδών Armillaria σε όλο ταν κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι πρόσφατα προσβολές σε 27 διαφορετικά δασικά είδη, κωνοφόρα και πλατύφυλλα, και σε περισσότερα από 40 καλλιεργούμενα είδη φυτών.
Παλαιότερα όλες οι προσβολές Armillaria αποδίδονταν σε ένα και μοναδικό είδος, τον Armillaria mellea. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη Armillaria σε όλο τον κόσμο. Στα δάση της Ελλάδας έχουν καταγραφεί 5 είδη Armillaria: Armillaria mellea, A. ostoyae, A. gallica, A. tabescens και A. cepistipes . Τα δύο πρώτα είδη είναι ισχυρά παθογόνα και μπορούν να προσβάλλουν και να νεκρώσουν υγιή και εύρωστα φυτά. Τα υπόλοιπα 3 είδη είναι ασθενή παράσιτα και πολύ συχνά η παρουσία τους στα δάση είναι μόνο σαπροφυτική· τα είδη αυτά προσβάλλουν συνήθως νεαρά δένδρα καταπιεσμένα στον υπόροφο των συστάδων ή δένδρα καταπονημένα από άλλους παράγοντες.
O A. mellea (sensu stricto) απαντάται σε δάση κωνοφόρων και πλατυφύλλων. Οι πιο σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε δάση ελάτης και μαύρης πεύκης. Ο A. ostoyae απαντάται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, σε μεγάλα υψόμετρα. Προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά κωνοφόρα είδη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε δάση υβριδογενούς ελάτης, ερυθρελάτης, μαύρης πεύκης και δασικής πεύκης.

ΕΠΟΜΕΝΗ