Στην Ημερήσια Διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας Αλιείας, περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

 

1.       Έγκριση της Η.Δ.

 

2.       Έγκριση σημείων Α

 

 

ΓΕΩΡΓΙΑ

 

3.       Προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά

 

Τον Ιούλιο 2003 η Ε. Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση κανονισμού που αναφέρεται στη προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά  και στην τροποποίηση των Οδηγιών 64/432 και 93/119. Στόχος της πρότασης είναι η βελτίωση των όρων καλής διαβίωσης των ζώων μέσω αυστηρότερων κανόνων που πρέπει να τηρούνται κατά τη μεταφορά τους (τεχνικός εξοπλισμός, έλεγχος, ποινές  και ανταλλαγή πληροφοριών).

 

Το Ε. Κοινοβούλιο γνωμοδότησε τον Μάρτιο 2004. Τον Απρίλιο 2004, το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση, διαφωνώντας σε δύο κυρίως θέματα, τους χρόνους ταξιδιού και τους διαθέσιμους χώρους για τα ζώα.

 

Η Ολλανδική Προεδρία παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία διατηρείται το status quo στα δύο ανωτέρω ανοικτά θέματα. Το θέμα θα επανεξεταστεί μετά από την υποβολή έκθεσης από την Ε. Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος και μετά από την αποκτηθείσα, εν τω μεταξύ, εμπειρία. Μετά την έκθεση θα ακολουθήσει ανάλογη πρόταση.

 

Διαφωνία μεταξύ των Κ-Μ υπάρχει για την χρονική στιγμή που θα υποβληθεί η έκθεση. Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν 5ετία για την υποβολή της έκθεσης, ενώ άλλα Κ-Μ ζητούν 2ετία.

 

Στο Συμβούλιο η Προεδρία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υιοθέτηση της πρότασης αφού προηγουμένως ετοιμάσει συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα υποβάλλει πριν ή κατά την διάρκεια του Συμβουλίου.

 

 

4.       Συνεργασία στο τομέα της γεωργικής έρευνας

 

Τον Ιούλιο 2004, με πρωτοβουλία της Προεδρίας συζητήθηκε στο Συμβούλιο το θέμα της συνεργασίας στο τομέα της γεωργικής έρευνας και ιδιαίτερα ο συντονισμός της χρηματοδότησής της.

 

Ακολούθησε σχετικό ερωτηματολόγιο της Προεδρίας, που απαντήθηκε από τα κράτη μέλη. Μετά την ανάλυση των απαντήσεων που συγκεντρώθηκαν η Προεδρία θα παρουσιάσει στο προσεχές Συμβούλιο έκθεσή της, η οποία καταλήγει σε γενικά συμπεράσματα σχετικά  με τον τρόπο συντονισμού της γεωργικής έρευνας στο μέλλον.

 

 

 

 

5.       Μεταρρύθμιση ΚΟΑ ζάχαρης

 

Τον Ιούλιο 2004 η Ε. Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανακοίνωση για την μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης, σε συνέχεια προηγούμενης Ανακοίνωσης, που είχε υποβάλλει το Σεπτέμβριο 2003 και η οποία αφορούσε στα τρία μεσογειακά προϊόντα (ελαιόλαδο-καπνός-βαμβάκι) αλλά περιελάμβανε και ένα έγγραφο εργασίας σχετικά με τη ζάχαρη.

 

 Το έγγραφο αυτό ανέφερε τρεις βασικές επιλογές για τη ζάχαρη: 

1. status quo. 2. Μείωση τιμών με παράλληλη χορήγηση αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης. 3. Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς.

 

Στην Ανακοίνωση του Ιουλίου 2004, η Ε. Επιτροπή ακολουθεί την 2η επιλογή: σταδιακή μείωση της τιμής παρέμβασης και της ελάχιστης τιμής τεύτλων, μερική αντιστάθμιση μέσω ενίσχυσης αποσυνδεδεμένης από την παραγωγή, μείωση των ποσοστώσεων, δυνατότητα μεταφοράς ποσοστώσεων μεταξύ επιχειρήσεων σε διαφορετικά κράτη μέλη, αντικατάσταση καθεστώτος παρέμβασης από καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης και καθεστώς μετατροπής (250 €/t) για εργοστάσια που εγκαταλείπουν τον τομέα.

 

Η πρόταση αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης στην Ομάδα Εργασίας και στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, όπου και έχει διαφανεί διάσταση απόψεων των αντιπροσωπειών ενώ παράλληλα υπάρχουν αντιδράσεις από τρίτες χώρες που απολαμβάνουν προτιμησιακό καθεστώς εισαγωγής στην Κοινότητα αλλά και από πολλές Οργανώσεις (COPA, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

 

Στο προσεχές Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού, βάσει ερωτηματολογίου τεσσάρων σημείων που διένειμε η Προεδρία με το οποίο καλούνται οι Υπουργοί να τοποθετηθούν:

·    Στη σκοπιμότητα μιας μεταρρύθμισης προς την κατεύθυνση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ  και της προσαρμογής του κοινοτικού καθεστώτος στις διεθνείς μας δεσμεύσεις.

·    Στο είδος της μεταρρύθμισης που προτείνεται.

·    Στην αναγκαιότητα μέτρων αναδιάρθρωσης της παραγωγής.

·    Στις εξωτερικές πτυχές του φακέλου (χώρες ΑΚΕ, Όλα Εκτός Όπλων, Βαλκάνια, ΠΟΕ).

 

 

 

6.       Αγροτική Ανάπτυξη

 

α)  Πρόταση κανονισμού για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης

 

      Η Ε. Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της στο Συμβούλιο τον Ιούλιο 2004, η οποία περιλαμβάνει την στήριξη των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007 έως 2013.

 

     Η πρόταση της Ε. Επιτροπής έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να απλουστεύσει το υφιστάμενο καθεστώς με την εισαγωγή ενός ενιαίου τρόπου χρηματοδότησης για όλα τα μέτρα και όλες τις περιοχές, την καθιέρωση μιας κοινοτικής στρατηγικής βάσει της οποίας τα κράτη μέλη θα καταρτίζουν τους προγραμματισμούς τους και τη θέσπιση πλαισίου ενιαίων κανόνων οικονομικής διαχείρισης και ελέγχου.

 

     Τα προτεινόμενα μέτρα εντάσσονται σε τέσσερις κύριους άξονες:

·    Ανταγωνιστικότητας, γεωργίας και δασών.

·    Περιβάλλον και διαχείριση γής.

·    Βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.

·    LEADER

                 για καθένα από τους οποίους προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσοστό αξιοποίησης από τα κράτη μέλη.

               

                Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις σε δύο επίπεδα (προγραμματισμός και πρόοδος εφαρμογής).

                 Οι πληρωμές, για τις οποίες διατηρείται ο κανόνας Ν+2, θα γίνονται από εγκεκριμμένους Οργανισμούς Πληρωμής και η εκκαθάριση των λογαριασμών θα γίνεται με τη μέθοδο που ακολουθείται για τις δαπάνες του α΄ πυλώνα της Κ.Α.Π.

 

                Οι προτεινόμενες  δράσεις είναι ανάλογες των ήδη υφιστάμενων ενώ στα ποσοστά κοινοτικής συγχρηματοδότησης προβλέπονται κάποιες αυξομειώσεις.

 

                Με την εξέταση του φακέλλου, ο οποίος  έχει γενικά χαρακτηρισθεί ως καλή βάση συζήτησης, έχει ασχοληθεί η αρμόδια Ομάδα Εργασίας και η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας.

 

                Στο προσεχές Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση βάσει τεσσάρων ερωτημάτων που διένειμε η Προεδρία, τα οποία αναφέρονται:

·    Στις γενικές αρχές, τη διάρθρωση και τους στόχους της πρότασης.

·    Στην προτεινόμενη οργάνωση του προγραμματισμού (κοινοτική ενιαία στρατηγική - ενιαία εθνική στρατηγική - εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα) και στα, υποχρεωτικά, ελάχιστα ποσοστά χρησιμοποίησης για κάθε άξονα.

·    Στην επάρκεια ή μη των προτεινόμενων αξόνων.

·    Στα κριτήρια κατανομής των πόρων, τα ποσοστά κοινοτικής συγχρηματοδότησης και τα συστήματα διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης των προγραμμάτων.

 

 

                 β) Χρηματοδότηση της Κ.Α.Π

                      Τον Ιούλιο 2004 η Ε. Επιτροπή παρουσίασε πρόταση κανονισμού για τη χρηματοδότηση της Κ.Α.Π, με την οποία καταργούνται τα δύο τμήματα του FEOGA, το Τμήμα Εγγυήσεων και το Τμήμα Προσανατολισμού, και δημιουργούνται δύο Ταμεία.

·    Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Ε.) και

·    Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (Ε.Γ.Τ.Α.Α.).

                      Το πρώτο εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση των μέτρων αγοράς και των άμεσων ενισχύσεων της Κ.Α.Π και το δεύτερο τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή το β΄ πυλώνα.

                     

                      Οι πληρωμές γίνονται από πιστοποιημένους Οργανισμούς Πληρωμών, ενώ προβλέπονται Συντονιστικοί Φορείς στη περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός Οργανισμών Πληρωμών. Ενδυναμώνονται και διευκρινίζονται  οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και επεκτείνεται η προθεσμία εκκαθάρισης λογαριασμών από 24, που ισχύει σήμερα, σε 36 μήνες.

 

                      Η συζήτηση στο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη βάση ερωτηματολογίου της Προεδρίας, που αναφέρεται:

·    Στην αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου συστήματος λειτουργίας δύο Ταμείων, στις διαφορές μεταξύ των κανόνων που διέπουν το κάθε Ταμείο και στους κανόνες για τους Οργανισμούς Πληρωμών.

·    Στους προτεινόμενους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

 

 

 

ΑΛΙΕΙΑ

 

 

  1. Διμερής Συμφωνία Ε.Ε. – Νορβηγίας

Η Αλιευτική Συμφωνία ΕΚ-Νορβηγίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ετήσιο καθορισμό του συνολικού όγκου αλιευμάτων που επιτρέπεται να αλιευθούν σε συγκεκριμένες ζώνες. Ο όγκος αλιευμάτων που εκχωρεί η Νορβηγία κατανέμεται στη συνέχεια μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

 

Για τον καθορισμό του όγκου των αλιευμάτων κατά το έτος 2005 διεξάγονται διμερείς διαβουλεύσεις, ο δεύτερος γύρος των οποίων έχει προγραμματισθεί στις 15-19 Νοεμβρίου.

 

Πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο Συμβούλιο για το θέμα αυτό έγινε στη σύνοδο του Οκτωβρίου. Το θέμα έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κοινή θέση που πρέπει να διαμορφωθεί.

 

 

9.    Ηλεκτρονική καταχώρηση και μέσα τηλεπαρακολύθησης στο τομέα

 της αλιείας.

 

 Η Ε. Επιτροπή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο σχέδιο κανονισμού σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται μέσα τηλεπαρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών καθώς και μέσα ηλεκτρονικής καταχώρησης και διαβίβασης πληροφοριών σχετικών με τις αλιευτικές δραστηριότητες.

 

 

 

 

10. Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας

 

      Τον Ιούλιο 2004 η Ε. Επιτορπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (Ε.Τ.Αλ.) που διαμορφώνει την διαρθρωτική πολιτική στο τομέα της Αλιείας και καλύπτει τη περίοδο 2007 έως 2013.

 

Περιλαμβάνει πέντε άξονες προτεραιοτήτων: προσαρμογή του αλιευτικού στόλου -  ιχθυοκαλλιέργειες, μεταποίηση και εμπορία - μέτρα συλλογικού ενδιαφέροντος - βιώσιμη ανάπτυξη παράκτιων περιοχών - τεχνική βοήθεια.

 

Η γνώμη του Ε. Κοινοβουλίου αναμένεται το προσεχές έτος.

 

Η συζήτηση στο Συμβούλιο έχει στόχο να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις για τη συνέχιση της εξέτασης του φακέλου στην Ομάδα Εργασίας.

 

 

 

11. Καθορισμός αλιευτικών δυνατοτήτων που αφορούν στα είδη βαθέων

      υδάτων  για τα νέα κράτη μέλη.

 

 Η Ε. Επιτροπή υπέβαλε πρόταση τροποποίησης των κανονισμών 2340/02 και 2347/02, βάσει των οποίων καθορίζονται και κατανέμονται στα κράτη μέλη αλιευτικές δυνατότητες για είδη βαθέων υδάτων.

 

Μετά την προσχώρηση των δέκα νέων κρατών μελών στην Ε. Ένωση, προκύπτει η ανάγκη προσαρμογών των εν λόγω κανονισμών, τις οποίες περιέλαβε η Ε. Επιτροπή στην πρότασή της.

 

Το θέμα εισάγεται στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου  με στόχο την υιοθέτησή του.

 

 

12. Διαχείριση της αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα

 

Στη προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαχείριση της αλιείας ορισμένων ειδών στη Βαλτική και την κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών.

 

 

13.  Διάφορα

 Οργάνωση μελλοντικών εργασιών

 

Η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας έχει προγραμματισθεί για τις 21 Δεκεμβρίου 2004.