ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ |
Δ. Ν. Μπουρδάρας
* |
Αθήνα, Αύγουστος 2003 |
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει το ερώτημα: ποιά η ποσοστιαία συμμετοχή της αξίας των γεωργικών προϊόντων στην αξία των τροφίμων, των ποτών και των προϊόντων καπνού; Δηλαδή για κάθε 100€ που καταβάλλει ο καταναλωτής για τρόφιμα – ποτά – τσιγάρα, πόσα εισπράττει ο παραγωγός του πρωτογενούς προϊόντος και πόσα αντιστοιχούν στα ενδιάμεσα στάδια (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορές, ασφάλειες, διαφήμιση, τράπεζες κ.λ.π.); |
Απάντηση:
Η ποσοστιαία συμμετοχή της αξίας της πρωτογενούς παραγωγής στην αξία των
τροφίμων και ποτών εκτιμάται σε 43%, ενώ εάν προσθέσουμε και τα προϊόντα
καπνού, το ποσοστό μειώνεται σε 37%. Εάν, επιπλέον, συνυπολογίσουμε το
ουίσκι και τα κατεψυγμένα ψάρια, προϊόντα στην παραγωγή των οποίων δε
συμμετέχει ο κλασικός γεωργός ή ψαράς, το σχετικό ποσοστό κατεβαίνει στο
30%. |
Κείμενο (αρχείο Word, σε μορφή .zip (22 KB) |
*
Οικονομολόγος, στέλεχος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, |
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ |